Capital Select | Capital Bank of Jordan

2018

Location: Amman, Jordan
Project area: 1,100 sqm
Type: Commerical
Scope: Architecture & Interior
Status: Completed 2018
Date: 2015

Situated in one of Amman’s more exclusive neighborhoods, the branch is designed for Capital Select | Capital bank of Jordan clientele. The main design concept was to create a branch with a “Boutique” experience redesigning the traditional banking concept. The teller counters and waiting areas with the traditional queuing approach were replaced by individual office “boxes” catering to the private banking needs of the clients.


Capital Select needed to create a bold yet graceful architectural statement in harmony with the surrounding residential neighborhood. This translated into a building with solid stone facades reflecting the massing of the interior offices as well as translucent concrete displaying a unique relationship of solid and void.


Nature theme was incorporated in the design by first placing separate masses for the offices within the main mass of the building around a double volume void that contained an inner court which was influenced by Japanese Zen gardens. It was emphasized by a crystal chandelier flowing throughout the void influenced by a sculptural olive tree that acts as a focal point for the entire space.The office masses were then individually shifted from each other in order for the void to become more fluid and thus create unique interior views and spaces as the user walks through the circulation corridor further enhancing the continuation of space from the exterior to the interior and vice versa.