LightBox

2021


Location: Bakkejord Beach House I Norway

Project Area: 450 m2

Scope: Architecture & Interior Design

Status: Concept Design

Date: 2021

The lightbox is a hybrid metaphor, it is an attempt to capture the effect of the vertical lighthouse that sits signaling to ships in the sea, in addition to approximating the monumentality of a Greek temple on top of the mountain, the beach house in this proposal celebrates light both natural light from the sun washing the entire space with energy, while it becomes the source of light and warmth at night. This concept is achieved through stacking the project as a series of layers, meets the ground within an ambiguous relation the house sets on a podium that is in-fact inhabitable, The walls and windows celebrate light, big window openings, and skylight openings invite the light in and allow it to escape at night, even the walls cannot hold the light back, the use of translucent concrete make it seems like the walls are not able to hold the light in, and articulates the night seen with closer stars.